60 halott is lehet Szudánban- rájuk omlott az aranybánya

Szudán, Darfur –  A szudáni hatóságok azt közölték, hogy legalább 60 munkás halhatott meg a tragédiában. A szerencsétlenség a Jebek’Amer aranybányában történt, amely Észak-Darfurban található. A mentési munkálatokat akadoznak, mert a mentőknek nincsenek megfelelő eszközeik.

A tragédia akkor következett be, amikor megsérült egy kút és a víz betört a bányába. A szudáni hatóságok azt mondták, hogy a mentés során nem mertek gépeket használni, mert attól féltek, hogy a bánya beomlik, ezért hagyományos eszközökkel láttak neki a munkának. Észak-Darfur kormányzója, Al Fatiek Abdeaziz a BBC-nek megerősítette, hogy legalább 60-an bányász halt meg.

Szudán számára jelenleg az arany jelenti az első számú bevételi forrást, miután Dél-Szudán kiválásával elveszítette az olajmezőik 75%-át. Szudán ezt követően növelte az arany kitermelést az országban és új bányákat is nyitott. A szudáni vezetés azt tervezi, hogy 2013-ban legalább 50 tonna aranyat hoz felszínre. Szudán jelenleg Afrika harmadik, a világ 15. legnagyobb aranytermelő országa. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez