„Cherchez la femme” – párt keres a londoni állatkert a „csodálatosan ronda” halnak

Nagy Britannia, London – A londoni állatkert egy rendkívül ritka halat szeretne szaporítani, amely  egyedül Madagaszkáron él meg. A Mangarahara cichlid-et a kihalás fenyegeti. A londoni állatkertnek összesen két hím példánya van, sürgősen keresnek egy nőstény párt számukra.

 

A halból összesen három példány van Európában. Ebből kettő a londoni állatkert akváriumában úszkál, míg az harmadik a berlini állatkertben él, és szintén hím példány. A berlini állatkert egyszer már megpróbálta szaporítani, de a hím megölte a „feleségnek” szánt nőstényt. A londoni állatkert munkatársa Brian Zimmermann elmondta, hogy a Mangarahara cichlid különleges hal, nehéz a szaporítása. A hím ugyanis gyakran megtámadja, megöli a nőstényt. A Mangarahara cichlid területvédő hal, amelyet fogságban csakis nagy akváriumban lehet életben tartani. A londoniak szinte a világ összes állatkertjével felvették már a kapcsolatot, hogy párt találjanak a két haluknak, de nem jártak sikerrel. A londoni állatkert most magángyűjtőket keres fel, hátha akad egy nőstény példányuk. Zimmermann azt is elmondta, hogy a két példányuk már 12 éves, ezért sem lát túl sok esélyt arra, hogy párt találjon számukra.           

A Madagaszkáron őshonos hal a Mangarahara-folyóról kapta a nevét. A biológusok azt szokták mondani róla, hogy „csodálatosan ronda” halfaj, amely azután került fel a veszélyeztetet állatok listájára, miután a Mangarahara-folyón gátat építettek, így részben kiszáradt. Vadon élő példány már régóta nem találtak.

00000243 c26bf9ce48

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez