Üres a kassza – tényleg elfogyott az állam pénze Zimbabwében

Zimbabwe, Harare – Mindössze 217 dollár maradt az államkasszában a közszféra béreinek kifizetése után, közölte a pénzügyminiszter. Ha nem lesz valahonnan pénz, nem lesz alkotmányos népszavazás és választás sem.

Hiába egyezett meg a két rivális, az államfő Robert Mugabe és a kormányfő Morgan Tsvangiari az új alkotmány szövegében, ha most nem lesz miből a néppel szavazás útján elfogadtatni. A pénzügyminiszter szerint nincs más út, mint bízni és kérni a nemzetközi bizalmat, ami ebben az esetben legalább 104 millió dollár. Ennyi a költsége az alkotmányról tervezett népszavazásnak.

Zimbabwe gazdasági éppen csakhogy tápászkodik fel a romokból. Éveken keresztül hiperinfláció gyötörte, aminek akkor lett vége, amikor az USA dollárt vezették be hivatalos fizetőeszközként. A pénzügyminiszternek nem lesz könnyű dolga pénzt szerezni. Az államfő legutóbbi gazdasági terve, amely szerint a Zimbabwében működő külföldi cégek többségi tulajdonukat átadják az államnak, gazdasági és politikai szankciókhoz vezetett. És a donorokat sem készteti adakozásra.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez