4 milliárd dollár Malinak

Európai Unió, Brüsszel-   Legalábbis ennyit ígért a 103 küldöttség Brüsszelben a háború sújtotta észak afrikai országnak. Francois Hollande francia elnök szerint a gazdag nyugati államok felajánlásai meghaladták az előzetes várakozásokat.

Az Európai Uniószerdán 520 millió eurós felajánlásról beszélt. Dioncounda Traoré, Mali ideiglenes elnöke üdvözölte a felajánlott összegeket és elmondta, hogy Mali kormányának van egy 4,3 milliárd eurós terve az ország újjáépítésére.

A számok biztatóak, de nagy kérdés, hogy a valóságban mennyi érkezik meg Maliba, és ott mihez kezd vele a helyi elit. A sokvallású és soknemzetiségű országban július 28-án elnökválasztást tartanak, és ezt követően kezdődhet meg az új kormányzati kiépítése. A nemrég visszafoglalt északi területeken a lakosság jelentős része nem fogadja el a bamakói döntéseket. A hadsereg képtelen az ország egységének fenntartására: jelenleg az Európai Unió tagországaiból érkezett kiképző tisztek próbálnak meg egységes és hadrafogható alakulatokat formálni a teljesen szétesett fegyveres erőből. Az iszlamista milíciák annak idején puskalövés nélkül foglalták el Mali északi részét. A háború fő erejét a francia csapatok képezték, de őket lassan kivonják Maliból. Helyüket afrikai csapatok foglalják el. Kérdés, hogy mennyire lesznek képesek hatékonyan fellépni az iszlamista milíciák ellen.
A brüsszeli donor konferencia mindenesetre megmutatta, hogy a nagyhatalmak tisztában vannak az észak-afrikai terrorizmus elleni harc fontosságával. Más kérdés, hogy a gazdasági problémákkal küszködő államok, mint például maga Franciaország, mennyire lesznek képesek betartani azt az ígéretet, hogy a nyugati világ 4 milliárd dollárt szán Mali újjáépítésére?…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez