Kiszabadult a hét egyiptomi egyenruhás a Sinai félszigeten

Egyiptom, Kairó – A hadsereg szóvivője jelentette be, hogy a hét rendőr és katona immár szabad! Úton vannak Kairó felé. A katonai hírszerzés és a helyi törzsek vezetőinek megállapodása tette lehetővé a hét egyenruhás kiszabadulását – legalábbis a hivatalos közlemény szerint.

 Morszi egyiptomi elnök hétfőn még azt közölte, hogy ” banditákkal nem tárgyalunk!” Az egyiptomi államfő a hadügyminisztérium, a belügyminisztérium és a titkosszolgálatok vezetőivel tanácskozott a hétvégén a hét túsz kiszabadításáról. Dzsihád harcosok ejtették foglyul a hét katonát és rendőrt, akik minibuszokban utaztak a Sinai félsziget északi részén. Itt különösen nagy a dzsihád harcosok befolyása. Az al Kaida, meg nem erősített hírek szerint, kiképző tábort is fenntart itt. Tunéziából és Líbiából érkező fiatalok tanulják itt a fegyverforgatást a helyi iszlamista ifjúsággal együtt. A kiképzés után azután irány Szíria, ahol mind nagyobb szerepet játszik az al Kaida a polgárháborúban.
Mit követeltek a dzsihád harcosok a túszok szabadon engedése fejében? Bebörtönzött társaik szabadon engedését! A börtönben több olyan dzsihád harcos is penészedik, akit rendőrök vagy katonák meggyilkolása miatt ítéltek el! Emiatt a katonák és a rendőrök annyira felháborodtak, hogy lezárták a határátkelőt Rafah- nál. Itt kelnek át a dzsihád harcosok a gázai övezetbe, ahonnan aztán támadásokat szerveznek Izrael ellen. Mellesleg persze kábítószerkereskedelemmel is foglalkoznak, hiszen valamiből a terror szervezeteket is fenn kell tartani!
A Sinai félszigeten egyre kaotikusabbak az állapotok, miután Mubarak rendszere megbukott. A diktatúra idején a titkosszolgálat vaskézzel tartotta fenn a rendet, ám azóta a helyi törzsek és a velük szövetséges dzsihád harcosok vígan szembeszállnak a hatalommal, amely jelentős mértékben meggyengült Egyiptom és Izrael határvidékén, a Sinai félszigeten, ahol szabadon engedték azt a hét katonát és rendőrt, akit néhány napja raboltak el az al Kaida szövetségesei a sivatagban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez