Ökológiai folyosó a busmanok ellen – vádak és cáfolatok

Botswana, Gaborone – Tagadja a kormány, hogy több száz busmant telepítene ki az ország déli részéről, mert nemzeti parkot akar azon a helyen létesíteni. A busmanok védelmében egy brit civilszervezet emelet szót.

A brit civilek arra hivatkozva tették közzé felhívásukat, hogy értesüléseik szerint a botswanai kormányzat kamionokra akarta pakolni a Ranyane közösséghez tartozó busmanokat. Az egyesület közleménye szerint a törzs lakóépületeit is elkezdték lerombolni, mégpedig azért, hogy a terültet lezárják és turistáknak engedjék át. A környék száraz szavannái fantasztikus szépségeket kínálnak az érdeklődő embereknek.  A terv, amit egyébként vitat ez a brit egyesület, egy ökológiai folyosó kialakítása Kgalagadi határon átnyúló területe és a Közép-Kalahári rezervátum között. A korridor célja az lenne, hogy a nagy patás állatok vándorlása biztosított legyen.

A hivatalos botswanai álláspont szerint szó sincs a busmanok elűzéséről. Az ügyben érintett 182 fős közösséggel is többször tárgyaltak már. Ugyanakkor az elmúlt években éppen ennek ellenkezője volt a jellemző. A kormányzat minden lehetőséget megragadott, hogy a busmanokat elűzze.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez