Dél-Líbia ne legyen a terrorizmus központja!

Franciaország, Párizs – Meg kell akadályozni, hogy Mali északi része után Líbia déli része legyen a terrorizmus központja! Ezt hangsúlyozta Francois Hollande elnök, aki a francia sajtónak nyilatkozott Afrika politikájáról.

A francia államfő kizárta azt, hogy csapatokat küldjön Líbiába, ahogy azt januárban Mali esetében megtette. Ehelyett Tripolival és más afrikai államokkal közös fellépést sürgetett a terrorizmus ellen. “Minden itt kezdődött és minden ide tér vissza” – hangsúlyozta Dél-Líbia kapcsán Francois Hollande. A francia államfő minden bizonnyal arra célzott, hogy az iszlamista milíciák Kadhafi fegyverraktáraiból szereztek fegyvereket annak idején és ezekkel a fegyverekkel foglalták el Mali északi részét. Más kérdés, hogy Szaif Al Iszlam Kadhafi,  a diktátor “trónörököse” felhívta erre a veszélyre Sárközy akkori francia elnök figyelmét, de Párizs akkor fontosabbnak tartotta Kadhafi megbuktatását, mint az iszlamista terror elleni harcot. Most viszont Hollande elnök már azt emelte ki,  hogy a Nigerben elkövetett legutóbbi két iszlamista terrorakció hátországa Líbia déli része volt. A problémával Líbia kormánya is tisztában van: a kormányfő nemrég a NATO segítségét kérte Brüsszelben. Rasmussen főtitkár hangsúlyozta , hogy olyan segítségről nem lehet szó, mint Kadhafi megbuktatása idején, amikor NATO gépek bombázták Líbiát, ám a terrorelhárító alakulatok kiképzésében elképzelhető a NATO részvétele.

Francois Hollande Maliról is beszélt: a francia katonai beavatkozás sikeres volt, most politikai stabilitást kell teremteni. Szerinte júliusban meg lehet tartani a választásokat. Kitért Kidal problémájára is. Mali északi részének legnagyobb városát a tuareg milíciák ellenőrzik és nem engedik be Mali hadseregét. Francois Hollande utalt rá, hogy ezen a környéken a franciák ellenőrizhetik a választások tisztaságát. Nemrég Maliban tüntettek a francia elnök ellen, mert nem távolítja el erővel Kidal városából a tuareg milíciákat, amelyek szemben állnak a központi kormánnyal. Annak idején ezek a tuareg milíciák foglalták el Mali északi részét azokkal a fegyverekkel, amelyeket Kadhafi bukása után Líbiában szereztek meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez