Funkcik paradicsoma – a felduzzasztott államigazgatás nehezedik a gazdaságra

Algéria, Algír – Már jelentkeznek az első tünetei a gigantikus és egyben felesleges bürokráciának, írja internetes oldalán egy algériai lap. A közigazgatásban csaknem 2 millió embert foglalkoztatnak, ezzel az állam a legnagyobb munkaadó. A bürokrácia elburjánzása azonban fékezheti az a gazdaságot.

Nagyot nőtt hét év alatt az algériai közigazgatás. 2005 és 2012 között az állami funkcionáriusok létszáma körülbelül hatszázezerrel lett több, ez 47 százalékos növekedés. Az államigazgatásban dolgozók száma valamivel meghaladja az 1,9 milliót.

Ez a hatalmas szervezet azonban egyszerre jelent óriási költségvetési nyomást és fékezheti a gazdaságot. Egyes szakértők szerint ez a felduzzasztott államgépezet a felelős egyebek között a kitartóan növekvő államadósságért és a szintén egyre feljebb kúszó költségvetési hiányért. Az idei költségvetésben 32 százalékos hiánnyal számoltak.

A váltás azonban nehezen megy, egyelőre egy felismerés érlelődik az algíri munkaügyi minisztérium szakértői között, ez pedig az, hogy a munkanélküliséget nem az államigazgatás növelésével kell megoldani. Ennek érdekében az utóbbi időben számos programot és intézkedést is nyilvánosságra hoztak. Igaz eredménye még semmi, írja az Algérie Focus.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez