Vitatott múltú Luxor kormányzója

Mohammed Murszi egyiptomi elnök iszlamista szövetségeseit ültette kormányzó pozíciókba.  A Muzulmán Testvériség a mostani kinevezésekkel megszilárdította, kiterjesztette hatalmát. Egyiptomban összesen 27 kormányzóság van, amiből 13 van közvetlenül az iszlamisták ellenőrzése alatt. 

Az egyiptomi elnök az idegenforgalom egyik központjának számító Luxor tartomány élére Adela l-Khayat nevezte ki, aki a radikális iszlamista irányvonalat képviselő Gamma Islamiya párt tagja. A Gamma Islamiya a 90-es években terrorista szervezetként volt nyilvántartva, több tucat véres merényletet hajtott végre közéleti személyek, politikusok és külföldi turisták ellen.  Az egyik legismertebb akciója 1997-ben volt Luxorban, fegyveresei több mint 60 turistát mészároltak le. A Gamma Islamiya viszont párttá alakulása óta többször is jelezte, hogy békés útra tért és szakított az erőszakkal.

Egyiptomban sokan nem támogatják az új kormányzók kinevezését és tiltakozó demonstrációkra is sor került. Kairótól északra, Al-Daghaliyahban a tüntetők lerohanták, majd felgyújtották a Muzulmán Testvériség politikai pártjának irodáját. A Muzulmán Testvériség politikai riválisai azzal vádolják a szervezetet, hogy a hatalmát igyekszik bebetonozni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez