A hadsereg kész közbelépni

Egyiptomban egyre feszültebb a helyzet, az ellenzéki erők 13 millió aláírást gyűjtöttek, hogy lemondassák Mohammed Morszi elnököt. Az iszlamisták ellentüntetést szerveztek és országszerte több ezer támogatójuk vonult az utcára, hogy kiálljanak az elnök mellett.

 Az egyiptomi hadsereg közben arra figyelmeztetett, nem engedi az országot „irányíthatatlan káoszba” süllyedni.  

Az egyiptomi hadsereg parancsnoka és egyben az ország védelmi minisztere Abdel Fattah al-Sisi tábornok határozottan kijelentette, a hadseregnek kötelessége megakadályozni, hogy Egyiptom „sötét alagútba” kerüljön. A tábornok elmondta, hogy a hadsereg nem fogja tétlenül és szó nélkül végignézni, hogy az ország káoszba süllyedjen. A tábornok szerint a társadalmi ellentétek komolyan veszélyeztetik az országot, ezért mielőbbi konszenzusra van szükség. A tábornok mindezt azután mondta, hogy az ellenzék bejelentette, hatalmas tiltakozó megmozdulásokra készül Mohammed Morszi elnök beiktatásának első évfordulójára. 

A Reuters hírügynökség információi szerint a tábornok vasárnap személyesen is találkozott az elnökkel. A hadsereg szóvivője viszont azt mondta, hogy a tábornok és az elnök között csupán „rutin” egyeztetés volt, részleteket nem közölt.

 

Közben az egyiptomi állami hírügynökség azt jelentette, hogy a választási bizottság kivizsgálja Ahmed Shafik panaszait. A politikus egy éve rendkívül szoros versenyben maradt alul Mohammed Morszival szemben az elnökválasztáson. Ahmed Shafik a Mubarak éra utolsó miniszterelnöke volt, korábban a légierő főparancsnokaként is szolgál. Jelenleg önkéntes száműzetésben él az Egyesült Arab Emirátusokban. Shafik meggyőződése szerint az elnökválasztáson súlyos csalások történtek. Shafik azt mondta, hogy számos szavazócédulát meghamisítottak. Shafik az is elmondta, hogy a kopt keresztényeket számos szavazókörzetben megakadályozták abban, hogy leadhassák a voksukat. 

 Június 30-án lesz egy éve, hogy a mérsékelt iszlamista irányvonalat követő Mohammed Morszi elnököt beiktatták hivatalába. Hatalomra kerülése óta nem sikerült társadalmi békét teremtenie, miközben az ország gazdasága is meggyengült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez