Lemond Luxor kormányzója

Benyújtotta lemondást Luxor tartomány nemrég kinevezett kormányzója, akit vitatottmúltja miatt sokan támadtak az országban.Mohammed Morszi elnök egy hete nevezte ki Adel Khayatot Luxor tartomány élére, amely az ország idegenforgalmi központjának számít.

Az egyiptomi társadalom körében hatalmas felháborodást váltott ki a vitatott múltú radikális iszlamista politikus kinevezése, mivel egykoron a radikális isztlamista terrorista szervezetként nyilvántartott Gamaa Islamiya tagja volt. Khayat jelenleg az Építés és Fejlesztés Párt tagja, amely gyakorlatilag a Gamaa Islamíya politikai szárnya. Az iszlamista politikus kinevezése után zavargások robbantak ki Luxorban. A luxori zavargások miatt a Gamaa Islamiya vezetősége kérte meg a kormányzót, hogy az ország érdekében mondjon le a posztjáról.

A Gamaa Isamiya radikális iszlamista szervezet a 90-as évek közepén közéleti személyek, turisták és politikusok ellen hajtott végre merényleteket. Az egyik legvéresebb terrorista akciójának helyszíne éppen Luxor volt 1997-ben, akkor 58 külföldi turista halt meg. A Gamaa Islamiya azóta békés útra tért, de az országban még mindig sokan rettegéssel gondolnak vissza a terrorista akciókra.

Khayat kinevezése ellen  főleg a luxori kereskedők és idegenforgalmi munkások tiltakoztak, mert szerintük a politikus elriasztja a külföldi turistákat. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez