Véres vita a város vezetéséért

Két napja folynak a harcok a szomáliai Kisamyoban, ahol rivális klánok csaptak össze egymással a város és a térség feletti ellenőrzésért. Az összecsapásokban eddig legalább 5-en haltak meg.

 

Szemtanúk elmondták, hogy az összecsapások pénteken robbantak ki. Hivatalos információk nincsenek arról, hogy pontosan hányan haltak meg. A feszültséget az váltotta ki, hogy a dzsubaföldi közgyűlés májusban Ahmed Madobe hadurat választotta meg a térség vezetőjének, aki egyben a Ras Kamboni milícia parancsnoka.  Barre Hirale hadúr viszont szintén igényt tart a vezető pozícióra és nem fogadta el riválisa kinevezését. A Barre Hiralét támogató egyik milícia vezetője a Reutersnek elmondta, hogy az összecsapásokban 5 embert veszítettek és 20 harcosuk megsérült. A parancsnok elmondta, hogy a Ras Kamboni milíciának is vannak veszteségei, de számokat nem közölt.  Közben szemtanúk elmondták, hogy az AMISOM kötelékében szolgáló kenyai csapatok érkeztek Kismayo környékére, feltehetőleg azért mozgósították az egységeket, hogy megakadályozzák a további összecsapásokat a városban.

Ez most nagyon rosszkor jött

Nicholas Kay ENSZ diplomata elmondta, jelenleg enyhíteni próbálják a feszültségeket a két milícia között. Kay megjegyezte, hogy a mostani krízis könnyen alááshatja a rendezési törekvéseket az országban. Közben magas rangú diplomaták a Reutersnek elárulták, hogy a mogadishui vezetés készen állna arra, hogy elfogadja Madobe vezető szerepét, de csakis egy átmeneti időszakra. A központi vezetés viszont nyíltan nem foglalt állást arról, hogy pontosan kit támogatna. A helyiek szerint Mogadishu inkább Hiralét tartja elfogadhatónak. A szomszédos országok és a nyugati donorok aggodalommal követik az eseményeket, mert attól félnek, hogy a zűrzavaros helyzet könnyen kihasználhatja a radikális iszlamista al Shabab lázadó szervezet, amely ismét támadásba lendülhet. A kenyai és etióp csapatok egy éve indítottak offenzívát a lázadók ellen és sikerült kiűzniük őket a nagyobb városokból, köztük Kismayoból, amely a lázadók központja volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez