Kínai bőrgyár mérgezi a vizet Szomáliföldön

Az állatok nem isszák meg a vizet és így megszűnik az állattenyésztés! Egy vödör tiszta víz 0,8 dollárba kerül! Ennyit nem tudunk fizetni!- panaszkodnak Szomáliföldön.

A The Guardian újságírója Szomáliföldön járt, abban a szakadár országban, amely elvben Szomália része, de gyakorlatilag független. A tudósító  a helyszínen járva próbált levegőt venni a bőrgyárban ám ez nem sikerült! Egy munkás arról számolt be, hogy rendszeresen elájul. Mindenki maszk nélkül dolgozik, a vegyszerek gőze áthatja az egész üzemcsarnokot. A cég a Jeronimo Group nevet viseli és a kínai Phiss kesztyű yártó vállalkozás helyi kezdeményezése. Szomáliföldön ez az egyetlen külföldi beruházás!

Ezért hiába a lakosság panaszai, a kínai céggel ugyancsak kesztyűs kézzel bánnak a szakadár állam fővárosában Hargeisaban. “Tudjuk, hogy szennyezik a vizet, de nem tehetünk semmit!”- nyilatkozta egy illetékes vezető az angol lapnak. “Előbb kellett volna meggondolni!”- mondta Li úr az igazgató az újságíró kérdéseire válaszolva. “Mindenki láthatta, hogy ez milyen üzem! A bőrgyár már csak ilyen! Nincs benne rózsaillat! A szennyvizet igyekszünk elvezetni, de nincs csatornarendszer. A veszélyes hulladékot a gyártól három kilométerre süllyesztjük a tengerbe. A fák nőnek, a vízben úszkálnak a halak. Egyébként pedig fontolgatjuk, hogy áthelyezzük az üzemet a szomszédos Etiópiába.”- nyilatkozta a kínai igazgató a The Guardian tudósítójának.

A lap megírja, hogy az állattenyésztés, amely a környék lakóinak a fő foglalatossága volt, a teljes csőd szélén áll, mert az állatok nem isszák meg a vegyszerektől bűzlő vizet. A tiszta vízből egy vödör 0,8 dollárba kerül, ennyit a helyiek nem tudnak fizetni. Ezért tömeges az elvándorlás Szomáliföldről, ahol az egyetlen külföldi befektetés az a kínai bőrgyár, amely ihatatlanná teszi a vizet az egész környéken…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez