Rabságban-filmek a szomáliai kalózkodásról

Milyen érzés kalózok fogságába kerülni a XXI-ik században? Erről csináltak filmet Hollywoodban és Dániában.

Captain Phillips- ez a hollywoodi film címe. A főszereplő Tom Hanks és Catherine Keener. A rendező: Paul Greengrass. A filmet ősszel mutatják be. A dán rendező szerint Hollywood mindenből klisét csinál! “Én nem akartam olyan filmet készíteni, mint Catherine Bigelow Zero Dark Thirty-je!”- nyilatkozta Tobias Lindholm, aki Hijacking címen forgatott filmet egy dán olajszállító hajó kálváriájáról. A dán hajót szomáliai kalózok foglalták el. A film a túszok zárt világát mutatja be. Nincsenek látványos akciók: arról is csak hallunk, hogy végül egy rohammal visszafoglalták a dán hajót.

A rendező nem akciófilmet forgatott, hanem emberi drámákat mutat be: a tulajdonosét, akinek döntenie kell a hajóról és a túszok sorsáról. Egy bohém dán matrózét, aki közvetíteni próbál a nyársat nyelt menedzser és a kalózok között. A szomáliai kalózok sem vérszomjas vademberek. Egy születésnapi ünnepségen együtt éneklik a túszokkal: Happy Birthday to You! Két világ találkozik a filmen: a dánok racionális és rendezett világa és a szomáliai kalózok furcsa “érthetetlen” élete. A dán rendező jól ismeri a saját világát és azt be is tudja mutatni, de Szomáliáról halvány fogalma sincs.

Így a dán filmből csak azt tudjuk meg, hogy a racionális európai világ és a szomáliai kalózok hagyományos világa között nincsen átjárás: csak akkor találkoznak egymással, ha konfliktusba kerülnek, mint ahogy a szomáliai kalózok túszul ejtették a dán olajszállító hajót  Afrika szarvának környékén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez