Gebrselassie politikus akar lenni

Haile Gebrselassie világhírű maratoni futó bejelentette, hogy hazájában indulni fog a 2015-ös parlamenti választáson. A kétszeres olimpiai bajnok elképesztően népszerű Etiópiában, nemzeti hősként tekintenek rá.

 

A 40 éve sztársportoló arról viszont nem beszélt, hogy melyik párt színeiben szeretne indulni a parlamenti mandátumért.  Gebrselassie csak annyit mondott, hogy szeretne segíteni hazáján, ezért akar bekerülni a parlamentben.

Gebrselassie 1996-ban és 2000-ben nyert olimpiai aranyérmet és négyszer volt világbajnok. 2010-ben bejelentette visszavonulását, miután megsérült a térde. Felépülése után viszont visszatért és idén áprilisban harmadszorra is megnyerte a bécsi maratoni futó versenyt.  Az etióp sportoló részt vett a bostoni versenyen is, amely tragédiába torkollott.

Etiópiában jelenleg a kormányzó ERDF párt rendelkezik a parlamenti helyek döntő többségével. Egyedül egy ellenzéki párt van a törvényhozásban.  Nemzetközi civil szervezetek korábban többször is azzal vádolták meg az ERDF-t és a kormányt, hogy elnyomja politikai riválisait és bebörtönzik azokat, akik kritikusan ítélik meg a kabinet munkáját. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez