Kié a hatalom, kinél az igazság Elefántcsontparton?

Franciaország, Lyon – A választások óta most először nyilatkozott a nemzetközi sajtónak Laurent Gbagbo, a Választási Bizottság szerint vesztes, az Alkotmánytanács szerint viszont győztes elefántcsontparti elnök. Az európai hírtelevíziónak, az euronews-nak adott interjúban kitart amellett, hogy ő az afrikai ország legitim elnöke. A beszélgetés összefoglalója következik.

Gbagbo szerint meg kell értenie mindenkinek, hogy a Választási Bizottság a határidőn túl hirdetett eredményt, ezért az érvénytelen. A hivatalos és hatályos tehát az, amit az Alkotmánytanács kihirdetett. Minden ezzel kapcsolatos vita csak fölösleges szócséplés.

A nemzetközi tiltakozások motorja az elefántcsontparti politikus szerint Franciaország, amely valamiféle belügyének tekinti az elefántcsontparti eseményeket, ráadásul visszaél a világban és a nemzetközi szervezetekben elfoglalt pozíciójával.

Gbagbo szerint azok, akik most diktátorsággal és csalással vádolják, annak idején az egypártrendszer hívei voltak. Emlékeztetett arra, hogy Alassane Ouattara miniszterelnöksége idején, a 90-es években ellenzéki tevékenysége miatt őt magát is bebörtönözték.

Az elnöki palota lakója megerősítette az interjúban, hogy nem kíván lemondani, a nemzetközi nyomásgyakorlásnak pedig semmi értelme, hiszen nincs exlex állapot az országban, mindenben szabályosan jártak el a hatóságok.

Gbagbo úgy látja, egy nemzetközi katonai akció most nincs napirenden, most még a tárgyalások ideje van. Különösnek tartja azt is, hogy bírálói nem akarják a szavazatok újraszámolását.

Az interjú végén Laurent Gbagbo egy esetleges polgárháború felelősségét azokra az országokra hárítja, amelyek az utóbbi hetekben folyamatos nyomást gyakorolnak az elefántcsontparti politikára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez