Veszélybe került a békefolyamat Ugandában

Veszélybe került az észak-ugandai polgárháborút lezáró békefolyamat, miután Joseph Kony, a lázadók vezére korábbi ígéretei ellenére mégsem írta alá a békeszerződést.

Joseph Kony, az Úr Ellenállis Hadserege (LRA) nevű lázadó csoport vezére az elmúlt hónapokban többször ígéretett tett a békeszerződés aláírására, ám eddig egyszer sem jelent meg a tárgyalásokon. Legutóbb súlyos hasmenésre hivatkozott – az elemzők persze komolyabb okokat sejtenek a háttérben. Kony elköteleződése a béke iránt mindig is gyanús volt: az elmúlt hónapokban fegyveres konfliktusba keveredett a Közép-afrikai Köztársaságban, továbbá kivégeztette korábbi jobb kezét, az LRA-n belül "pacifistának" számító Vincent Ottit is.
Az 1987-ben alakult LRA által kirobbantott polgárháború az afrikai kontinens egyik legrégebbb óta tartó konfliktusa. Az elmúlt 20 évben több tízezer ember vesztette életét a háború köveztkeztében, és közel 2 millió ember kényszerült otthona elhagyására, több mint egymillióan a mai napig ideiglenes szállásokon vagy menekülttáborokban élnek. Az ENSZ számításai szerint az LRA 25 ezer gyermek elrablásáért is felelős – a fiatalokat többnyire katonai szolgálatra kötelezték, illetve szexrabszolgának használták őket.
A békefolyamat megakadása közvetlenül nem veszélyezteti az észak-ugandai helyzet rendezését, hiszen a lázadók nagy része Kongó északkeleti részén, a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve Dél-Szudánban bújkál. Mindezek miatt azonban hosszú távon az LRA az egész térséget destabilizálhatja.

A rocketboom.com videolog 2006-os riportja a béketárgyalások kezdetéről, ritka interjú Joseph Jony-val:

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez