Mubarak házi őrizetbe kerül

Az egyiptomi miniszterelnök és Kairó katonai parancsnoka döntése alapján házi őrizetbe kerül Mubarak egykori elnök. A politikus nem hagyhatja el az országot, amelyben néhány napja rendkívüli állapotot hirdettek.

Mubarakot azért helyezik házi őrizetbe, mert a bíróság megszüntette ellene az utolsó korrupciós eljárást is. A szerdai meghallgatáson a politikus ügyvédei hitelt érdemlően tudták bizonyítani, hogy Mubarak nem fogadott el 600 ezer dollárt érő ajándékot, az értékes tárgyakat átadta az államkincstárnak. Így a bíróság úgy döntött, hogy Mubarak elhagyhatja a börtönt, az ügyészség pedig nem emelt kifogást.

Ezzel azonban még nincs vége a politikus ellen indított persorozatnak. Augusztus 25-én folytatódik az az eljárás, amelyben a bíróság Mubarak szerepét, felelősségét vizsgálja az elmozdításáért tüntető tiltakozók megölésében, a rendőrség brutális fellépésében. Tavaly a bíróság ebben az ügyben életfogytiglanra ítélte a politikust, de a fellebbezések után semmissé nyilvánította az ítéletet és új tárgyalást rendelt el. Mubarak közben kitöltötte az eljárás kezdete és az ítélethozatal közötti maximális időszakot a Tora fegyházban. Abban a börtönben, ahova a sors furcsa fintoraként most a hadsereg által megbuktatott Morszi elnök hívei, a Muzulmán Testvériség napokban elfogott vezetői kerültek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez