Aranybányászok drága sztrájkja Dél-Afrikában

Legalább 80 ezer aranybányász függesztette fel a munkát Dél-Afrikában, fizetésemelést követelnek a munkaadójuktól.  A Bányászok Nemzeti Szakszervezete (NUM) közölte, hogy 60%-os emelést kérnek.

Dél-Afrika rendelkezik a világ egyik legnagyobb aranykészletével és az ország egyik húzóágazatának számít az aranybányászat. Elemezők szerint, ha a bányászok sztrájkja elhúzódik, akkor a szektor akár napi 30 millió dolláros veszteséget is elkönyvelhet. Az aranybánya-tulajdonosok azzal fenyegetőznek, hogy ha a munkások nem térnek vissza dolgozni, akkor elbocsátásokra és akár bánya bezárásokra is lehet számítani. Ez pedig azt jelenti, hogy több tízezer ember veszítheti el a munkáját.  

A sztrájkoló munkásoknak egy hete 6%-os fizetésemelést ajánlottak fel, de a szakszervezet ezt határozottan elutasította. A bányacégek viszont jelezték, hogy az arany kitermelése folyamatosan drágul, mivel egyre mélyebbre kell ásni ahhoz, hogy a nemesfémet felhozzák a felszínre. Emellett az arany világpiaci ára is jelentősen csökkent, ami szintén nem kedvez az üzletnek.

Lesiba Seshoka, a NUM szóvivője azt mondta, hogy este hattól beszüntetik a munkát az aranybányákban. A szóvivő emellett határozottan cáfolta, hogy 60%-os béremelési követelésük túlzó, irreális lenne. Seshoka azzal érvelt, hogy a bányatulajdonosok évente több millió dollárt keresnek, légkondicionált irodákban dolgoznak és luxus körülmények között élnek.  Szerinte nem jelentene túl nagy veszteséget, ha a bányászok alapfizetését havi 700 dollárra emelnék fel.  A NUM egyébként az aranybányászatban dolgozó munkások 64%-át képviseli. Hivatalosan összesen 120 ezer aranybányász dolgozik az országban. 

Jacob Zuma dél-afrikai elnök azonnali megoldást vár a munkásoktól és a bányacégektől. Az elnök szerint a jelenlegi munkabeszüntetés mindkét fél számára a legrosszabb megoldás.     

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez