Egymilliárd euró Szomáliának

Ennyit szeretne összegyűjteni brüsszeli konferenciáján az Európai Unió, amely fontosnak tartja, hogy Szomáliában végre stabil állam jöjjön létre, és megszűnjön a terrorizmus és a kalózkodás

.
Az Európai Unió 2008 és 2013 között 1,2 milliárd eurót költött Szomália támogatására. A pénz nagy része katonai célokra ment: az Afrikai Uniót csapatainak támogatására, a szomáliai hadsereg és rendőrség újjászervezésére. Ezen kívül fontos szempont volt a kalózkodás megszüntetése, hiszen az zavarta a világ egyik legfontosabb vízi útjának, a szuezi csatornának a forgalmát. Nem teljesen önzetlen különben sem Szomália támogatása: a tengerparti vizek mélyén Afrika legnagyobb gázkészletét sejtik. Brit cégek már számos koncessziót szereztek Szomáliában.
A maradék pénzt mezőgazdasági és oktatási célokra költötték. A zűrzavaros állapotok miatt a pénznek csak egy része jut el oda, ahova szánták: általános a korrupció. Az ENSZ egy korábbi jelentésében megállapította: a segélyre szánt pénzek jó része szőrén-szálán eltűnt Szomáliában. Az új demokratikus rendszer ígéri, hogy ha összegyűlik Brüsszelben a várt egymilliárd euró, akkor azt arra fordítják majd ,amire szánták: Afrika egyik legszegényebb országának, Szomáliának a fejlesztésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez