Sikeres városostrom Egyiptomban

Két sikertelen támadás után hétfőn hajnalban az egyiptomi hadsereg visszafoglalta az iszlamista lázadóktól Delga városát, melyet Morszi bukása óta tartottak ellenőrzésük alatt.

Az Egyiptom kellős közepén fekvő városban a 120 ezer lakos mintegy egyhatoda kopt keresztény. Jelentős részük elmenekült, mert az iszlamisták zaklatták őket és templomaikat meggyalázták. Nem kímélték a több mint 1600 éves Szűz Mária és Szent Ábrahám kolostort sem.
Amikor Morszi elnököt a hadsereg júliusban megbuktatta, akkor a városból több száz iszlamista aktivista Kairóba indult, hogy tiltakozzon ez ellen. Később a hadsereg erőszakot alkalmazott és sok Morszi párti tüntető meghalt. Bosszúból az iszlamisták dzsihádot hirdettek, és augusztus 14-én feldúlták a kisváros keresztény kegyhelyeit, és nyíltan üldözni kezdték a keresztény kisebbséget. Azt állították, hogy a keresztények aktívan támogatták Morszi megbuktatását. Az üldözött keresztények hiába telefonáltak Kairóba: senki sem segített rajtuk. A hadsereg két sikertelen támadást indított, de a felfegyverzett iszlamista milícia ezt visszaverte. Végül hétfőn hajnalban sikerült az egyiptomi hadseregnek megtörnie az iszlamista milícia ellenállását, és visszafoglalták Delga városát. Hány keresztény maradt 20 ezerből? Senki sem tudja, de valószínű, hogy a többség távozott, és nem is tér vissza szülőföldjére, mert retteg attól, hogy fanatikus muzulmán csoportok újra üldözni kezdik és a jövőben is meggyalázzák a kopt keresztény templomokat Egyiptom kellős közepén, Delga városában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez