Bombák a metróban, Kairóban

Két kézműves bombát találtak egy metróállomáson az egyiptomi főváros déli részén. A metróközlekedést több vonalon leállították, annak ellenére, hogy a bombák nem robbantak fel.

Bombaszakértők vizsgálják a metróvonalakat Kairóban, mert attól tartanak a hatóságok, hogy több pokolgépet is elhelyezhettek a terroristák. A kairói metrót egy nap legkevesebb három millió ember veszi igénybe.
Egyelőre még senki sem vállalta a felelősséget, de a hatóságok valamelyik iszlamista szélsőséges szervezet akciójára gyanakodnak. Morszi elnök leváltása óta megszaporodtak az ilyen akciók. Szeptember 6-án még a belügyminiszter konvoját is megtámadták! A miniszter maga sértetlen maradt, de testőrei közül többen meghaltak illetve megsebesültek. Az Al Kaida helyi szövetségese mészárosnak nevezte a belügyminisztert, és megfenyegette: újabb merényletek jönnek Egyiptomban!
A kormány kíméletlen harcot hirdetett meg az iszlamista terrorizmus ellen. A Muzulmán Testvériség vezérkarát lecsukták. Maga Morszi ex elnök is vád alatt áll. A Sinai félszigeten a hadsereg szabályos háborút folytat a helyi milíciákkal szemben, melyek közül néhányan kapcsolatban állnak az Al Kaidaval is. A feszült hazai helyzetet fokozza a szíriai menekültek ügye: őket azzal gyanúsítják Kairóban, hogy az iszlamista szélsőségesek hívei, és ezért potenciális terroristák! A korábbi vendégszerető fogadtatás helyett ma kifejezett ellenszenv és bizalmatlanság övezi a szíriai menekülteket, akik a polgárháború elől menekültek el. Kairóban a kormány többször megerősítette: nem hagyja, hogy Egyiptom Szíria sorsára jusson!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez