Tűzszünetre szólította fel a milíciákat a líbiai parlament

Azonnali tűzszünetre szólította fel az egymással harcoló milíciákat szerdán este az újonnan megválasztott líbiai parlament. A törvényhozás 188 tagja közül 131-en szavaztak a javaslat mellett.

 Az ENSZ-felügyelete alatt megvalósítandó, azonnali tűzszünetre szólította fel az egymással harcoló milíciákat szerdán este az újonnan megválasztott líbiai parlament.

A harcoktól távol, a kelet-líbiai Tobrukban hétfő óta ülésező törvényhozás 188 tagja közül 131-en szavaztak a javaslat mellett, amelynek részletei egyelőre nem ismeretesek. Azt se lehet tudni, hogy az ENSZ hozzájárul-e egy esetleges tűzszünetet megfigyelő misszió kiküldéséhez, és a milíciák elfogadják-e a fegyvernyugvást, miután politikai szövetségeseik közül többen alkotmányellenesnek tartják az új törvényhozást.

Az egymással vetélkedő fegyveres osztagok három hete zajló összecsapásaiban, Tripoliban és Bengáziban már több mint 200-an veszítették életüket. A fővárosban, Tripoliban szerdán viszonylag nyugodt volt a helyzet.

A Moammer Kadhafi líbiai diktátor uralmát megdöntő 2011-es fegyveres felkelés győzelme után a lázadók szembefordultak egymással. A nyugati kormányok, amelyek annak idején NATO-légicsapásokkal támogatták a felkelést, polgárháborútól tartva, átmenetileg többnyire bezárták líbiai nagykövetségüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez