Olaj a tűzre a benzinár emelése Szudánban

Egyre feszültebb a helyzet Szudánban, ahol több napja tartanak a kormányellenes tüntetések, miután a kormány megszüntette a lakossági üzemanyag-ártámogatást. Kórházi források arról számoltak be, hogy legalább 30 halálos áldozata van a tüntetéseknek.

 

A szudáni hadsereg katonái átvették az elnöki palota és a kormányzati hivatalok védelmét. Az egységek folyamatosan járőröznek a főutakon. A biztonsági erők is megerősítették állásaikat a fővárosban, mert elharapóztak a rendbontások. A feldühödött tüntetők legalább 20 benzinkutat és több rendőrállomást rohantak le, gyújtottak föl.  A főváros egyes kerületeiben pedig fosztogattak.  Kartúm tartomány kormányzója közben azzal fenyegetőzött, hogy a kormány és a hatóságok könyörtelenül lecsapnak a demonstrálókra, ha nem tanúsítanak önmérsékletet és továbbra is törnek-zúznak.

A tiltakozó megmozdulások végét még nem látni. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a főváros Igaz-negyedében legalább 3000-en tüntetnek.  A demonstrálók lezártak egy főutat. Az elhaladó autókat kövekkel dobálják. Tüntetők egy csoportja megpróbálta felgyújtani az idegenforgalmi minisztérium épületét is, sikertelenül. A főváros számos kerületében leállt a tömegközlekedés. Az internetes kapcsolat akadozik a fővárosban.

Az utcára vonuló tömegben sok a fiatal, az egyetemista. A demonstrálók szabadságot és a Bashir-rezsim távozását követelik a hatalomból.  Sokan az „Arab Tavasz” jelszavait és követelései skandálják.  A szudáni kormány közben bejelentette, hogy a zavargások miatt az össze benzinkutat bezáratja és oktatási szünetet rendel el.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez