Ki húz hasznot az illegális bevándorlókból ?

Több mint 300 afrikai bevándorló fulladt vízbe Lampedusa szigete mellett. Évente több mint 200 millió ember vág neki az ismeretlennek egy új élet reményében. Mindez 7-10 milliárd dollár hasznot hoz, de kinek?

4 millió 200 ezer ember él abból, hogy másokat külföldre juttat- olykor illegálisan. Az ENSZ felmérése szerint a több mint 200 millió bevándorlónak legalább a 15%-a illegális! Ők teljesen ki vannak szolgáltatva az embercsempészeknek. Mint a Lampedusa mellett elsüllyedt menekült hajó szomáliai és eritreai utasai. Egy tunéziai embercsempészt már letartóztattak, de ő nyilván egy hálózat egyik tagja csupán.
Mit tesznek a befogadó országok? Olaszország belügyminisztere nyiltan az Európai Uniót tette felelőssé a lampedusai katasztrófáért, mondván : Brüsszelnek nincs elképzelése sem arról, hogy miképp kell kezelni az illegális bevándorlást Afrikából! Itália egyedül pedig nem képes megoldani ezt a problémát! Görögország álláspontja hasonló: oda elsősorban Ázsiából érkeznek az illegális bevándorlók. A tranzit országok sem boldogok: Marokkóban és Libiában sokszázezer fekete afrikai várja a lehetőséget arra, hogy bejusson az ígéret földjére: Európába!
Mit tesz Brüsszel, és mit a tagállamok? Ha jó a gazdasági konjunktúra, akkor behunyják a félszemüket hiszen szükség van az olcsó munkaerőre. Ha rossz a helyzet, és magas a munkanélküliség, akkor szigorúan ellenőrzik a bejutást az Unióba illetve az ország területére. Ez nem európai specialitás: Amerikában ugyanígy ítélik meg az “undocumented people” helyzetét. Jelenleg 11 millió illegális bevándorló jutott el odáig, hogy hosszabb-rövidebb illegális periódus után végre törvényes papírokhoz jusson. Thaiföldön jó a gazdasági konjunktúra úgyhogy beengedik a burmai “vendégmunkásokat” , akik olyan munkát is elvállalnak, amelyet a helyiek már nem akarnak elvégezni.
Egyszóval az illegális bevándorlás ügye az egész világon megoldatlan. Közben pedig- ahogy erre Ferenc pápa rámutatott- többnyire közöny övezi a bevándorlók sorsát vagy épp tragédiáját, mert rossz gazdasági konjunktúra idején a befogadó országok inkább problémát látnak bennük mint potenciálisan hasznos munkaerőt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez