A véres gyémántok Angolában – milliárdos üzlet Svájcban

“A dzsipek zsákszámra viszik a dollár ezreket az őserdőbe. Ott gyémántra cserélik őket, aztán irány Európa!”- így írta le a folyamatot Arkagyij Gajdamak. Aki igen színes személyiség: egykori KGB tiszt, akit Franciaországban elítéltek illegális fegyverkereskedelem és gyémántcsempészet miatt, melyet Angolában folytatott.

Omega ez a gyémánt kereskedő cég neve. Belgiumból átköltözött Svájcba. Belgiumban ugyanis 4,6 milliárd eurot követelt rajta az adó és vámhivatal- csalás miatt! A vezetők megúszták: csak 145 millió eurot fizettek, és a perből nem lett semmi. Ki a főnök? Ehud Lanaudi. Ki ő? Ejtőernyős volt az izraeli hadseregben, majd masszőr egy country klub-ban. Később- családja révén- bekerült a gyémánt businessbe. Irány Angola, ahol épp háború dúlt. Hogy lehetett hozzájutni a véres gyémántokhoz? Afrika leggazdagabb asszonyának segítségével! Ki ő? Dos Santos elnök lánya, Isabel! “Nem foglalkozom politikával, üzletasszony vagyok. A hét hét napján csakis az üzlet érdekel, de az nagyon!”- vallotta Isabel asszony, aki üzlettársa az Omega főnökének.

Mennyi lehet a profit? 50 millió dollár havonta- véli egy szakértő. Biztosat senki sem tud, mert az Omega üzleti számai szigorúan titkosak. Azértis költöztek Svájcba, hogy azok is maradjanak. Maga a nagyfőnök egyébként Monacóban él egy tengerre néző villában. Percenként telefonál: ügynökei jelentkeznek Angolából vagy a Kongói DK-ból. Beszéd kevés van. Képet küldenek a gyémántról, és a nagyfőnök egyből árat mond. Húsz év rutin nagy előny.
Nem kellene megvizsgálni az egész kissé furcsa businesst? De igen! Lesz is egy tanácskozás a jövő hónapban Svájcban. De az Omega főnöke nem félnek. Aki ekkora profittal dolgozik, és aki mögött Afrika leggazdagabb asszonya áll, annak nem kell tartania semmitől a gyémánt üzletben sem Svájcban sem Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez