Csád és Szudán közös katonai akciót indított Darfurban

A csádi hadsereg helikopterekkel támadta meg a lázadók bázisait Darfurban és egy harci egységet is a térségbe vezényelt – jelentették a helyben működő humanitárius szervezetek munkatársai. A csádi akcióra azután került sor, hogy a szudáni vezetés bejelentette, katonai offenzívát indítanak a térségben a helyi lázadó milíciák felszámolása céljából.

A szudáni állami rádió jelentette, hogy nemrég a csádi elnök egyik tanácsadója utazott Kartúmba a közös katonai akció részleteinek megbeszélésére. Csád és Szudán között az elmúlt években roppant feszült volt a viszony Darfur biztonsági helyzete miatt, mivel a csádi lázadók sejtjei ebben a térségben húzták meg magukat. Innen indítanak rendszerint támadást a csádi kormányerők ellen. A szudáni vezetés is véget akar vetni a lázadásnak Darfurban. Kartúm ki akarja terjeszteni fennhatóságát az egész térségre, hiszen itt már több évtizede folynak a harcok a helyi milíciák és a kormányerők között.

A csádi hadsereg szovjet-gyártmányú Mi-24-es helikopterekkel mért légicsapást Tissi környékén, ami egy határmenti település a két ország között. A városban működő humanitárius szervezetek munkatársai azt jelentették, hogy a helikopterek a csádi UFR lázadók bázisait támadták meg. Közben a csádi hadsereg 200 katonát és több tucat katonai páncélozott járművet vezényelt Darfurban. Az UFR lázadó szervezet és a szudáni kormány nem nyilatkozott az ügyben.

Az UFR ( Union of Forces of Resistance) a legnagyobb és legerősebb csádi lázadószervezet, amely 2006-ban széleskörű felkelést robbantott ki Csádban, sőt a fővárost is megostromolták. A csádi kormányerőknek végül komoly harcok árán sikerült visszaszorítaniuk az UFR-t, amely ezt követően a szomszédos Darfurba húzódott vissza.

Darfur az egyik legproblémásabb terület Szudánban, ahol több tucat lázadó szervezet működik. A térségben évtizedek óta tombol a háború, ami miatt legalább két millió ember vált hajléktalanná. Az ENSZ adatai szerint idén 460 ezren kényszerültek elmenekülni a harcok miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez