Erőszakos választási előkészületek Kongóban

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Hamarosan választósokat tartanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Egyre feszültebb a hangulat az országban, ahol több száz ellenzéki tüntető vonult az utcára Kinshasában, hogy a választási előkészületek miatt tiltakozzon. A megmozdulás erőszakba torkollott, amikor megjelentek a rendőrök.

 

 Összecsapások voltak a Kongói Köztársaság fővárosban, ahol ellenzéki tüntetést tartottak. A megmozduláson számos ellenzéki vezető jelen volt, köztük az UDPS vezetője, Etienne Tshisekedi. Tshisekedi a jelenlegi elnök egyik legfőbb riválisa, akinek legyűrése szakértők szerint komoly kihívást jelenthet Kabila államfőnek az idei elnökválasztáson. A zavargások akkor robbantak ki, amikor a rendőrök megakadályozták a tüntetőket abban, hogy eljussanak a Választási Bizottság székházához. A tüntetők egy memorandumot akartak átadni a bizottságnak, amelyben aggodalmaikat és követeléseiket sorolták fel a választási előkészületekkel kapcsolatban. Az ellenzéki pártok szerint a szavazók regisztrációjakor számos rendellenesség történt. Voltak, akiket kétszer is nyilvántartásba vettek.

A rendőrök a tüntetők útját állták és könnygázgránátokkal próbálták feloszlatni a tömeget. A tüntetők felgyújtottak egy taxit és Molotov-koktélokkal dobálták a rendőrkocsikat. A hatóságok elmondták, hogy a tüntetőknek nem volt engedélyük a megmozdulásra, ezért több embert letartóztattak. Egy helyi újságírót is megvertek, kameráját összetörték.

 Nagy a tét az idei választásokon Kongóban, az ország stabilitása forog kockán. A jelenlegi elnök Joseph Kabila népszerűsége jelentősen csökkent az elmúlt években. Nem sikerült visszaszorítani a mindent behálózó korrupciót, ráadásul a hatalom Kelet-Kongóban továbbra is tehetetlen a lázadó milíciákkal szemben, amelyek rettegésben tartják a helyi lakosságot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez