Veszélyben az olajmezők Dél-Szudánban

Két olajmezőn is összecsapások robbantak ki a munkások között, ami legalább 16 ember életét követelte. Közben a kínai CNPC olajvállalat bejelentette, hogy a rossz biztonsági helyzet miatt evakuálják az olajmezőkön dolgozó munkásaikat.

Mabel Lang De Mading, Unity állam kormányzó helyettese a Reuters hírügynökségnek azt mondta, katonákat küldtek az olajmezőkre, hogy megfékezzék a munkások közötti zavargásokat. Az Unity olajmezőnél öten haltak meg, míg a Thar Jath mezőn 11-en. Közben a CNPC kínai olajvállalat jelezte, hogy a rossz biztonsági helyzet miatt evakuálják a kínai munkásokat az ország északi részén található olajmezőkről. A kínai vezetés felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megóvják a kínai állampolgárok épségét az országban. A CNPC az egyik legnagyobb külföldi beruházó cég Dél-Szudánban, amely több olajmezőt is üzemeltet a dél-szudáni Petrodar, a malajziai Petronas, az indiai ONGC Videsh és a francia Total olajcégekkel.     

A mostani krízis rendkívül érzékenyen érintheti a dél-szudáni gazdaságot, amelynek egyetlen számottevő bevételi forrása az olajexportból származik. Dél-Szudán rendelkezik a harmadik legnagyobb olajtartalékkal Afrikában és naponta körülbelül 245 ezer hordónyi olajtat termelnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez