Francia lapban bírálja a marokkói költségvetést egy ifjú közgazdász

Marokkó, Rabat – Bírálja a most elfogadott költségvetést a Béni Mellal-i egyetem egyik fiatal közgazdász oktatója. Hicham el Moussaoui a francia gazdasági napilap, a Les Échos internetes oldalán publikálta erős kritikáját.

Növekedés-ellenes az új marokkói költségvetés. Ezzel a szigorú bírálattal illeti a fiatal közgazdász a napokban elfogadott büdzsét. Moussaoui szerint eleve hitelességi kérdést vet fel, hogy a költségvetési törvény elfogadásakor alig 163 képviselő volt jelen a csaknem 400-ból.

A fiatal közgazdász bírálja, hogy bár az alkotmány szerint küzdeni kell a korrupció ellen, a költségvetésben semmi féle erre utaló jel nincs. Példaként a titkos államkincstári számlákat emlegeti, mint fekete kasszákat, amelyek részesedése a büdzséből tíz év alatt 12-ről 17 százalékra nőtt. Ezeket a titkos számlákat ugyanis sem a Számvevőszék, sem a képviselők nem ellenőrizhetik.

Moussaoui értetlenül áll az előtt is, ahogy meg akarják adóztatni a magas jövedelmeket. Ezt egyrészt alkotmányellenesnek tartja, másrészt, mivel a többlet adó a középosztályt is érinti, éppen azoktól von el pénzt, akik a növekedés letéteményesei lehetnének. A gazdaságpolitikai szférában sem kapott jó osztályzatot a költségvetés az oktatótól. Írásában azt kifogásolja, hogy nem láthatóak azok a stratégiai elemek, amelyek a vállalati szféra és az állam közötti bizalomépítést szolgálnák, és az hozzáadott érték adó (értsd: ÁFA) rendszere is reformra szorulna.

Moussaoui a kiadási oldalt sem hagyja szó nélkül. Számon kéri az elmaradó reformokat, így például a nyugdíj reformot. Kifejezetten ellenzi, hogy a közkiadások 4 százalékkal növekedjenek, mert ez teljesen szembemegy azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy ésszerűsíteni kell a közkiadásokat. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez