USA: aggasztanak minket a ruandai politikai gyilkosságok

Hogyan halt meg Ruanda ex kémfőnöke Dél-Afrikában? Miért beszélt az árulók haláláról Paul Kagame Ruanda elnöke? Ezeket a kínos kérdéseket feszegette az amerikai külügy szóvivője Washingtonban.

Jen Psaki szerint aggasztó az, hogy Kagame elnök az árulás következményeiről beszél annak kapcsán, hogy egykori bizalmasát majd ellenfelét megfojtották egy szállodában, Johannesburgban. A szóvivő nem mondta ki Patrick Karegeya nevét, de mindenki tudta, hogy róla van szó. Az egykori kémfőnököt megfojtva találták szállodai szobájában az újév hajnalán. Temetése szombaton lesz. A család nagy része már megérkezett. Neje, aki az USA-ban él, hamarosan Dél-Afrikába érkezik, ahol az ex kémfőnököt eltemetik. A család újjal mutogat Paul Kagame államfőre, aki nem is nagyon titkolja: ő adott parancsot egykori bizalmasa likvidálására.

Ezek a megjegyzések különösen aggasztják az amerikai külügyet, amely korábban Kagame elnök fő támogatója volt. Az USA támogatta Kagame fegyveres erőinek megszervezését Ugandában a nagy népirtás után, és később már Ruanda államfőjeként mindíg számíthatott arra, hogy az Egyesült Államok jóindulattal nézi politikáját. Ez akkor változott, meg amikor kiderült: Kagame elnök támogatja az M 23-as miliciát a Kongói DK-ban. Ezt Washington elítélte, és a fejlesztési segély egy részét leállította. Most megkérdezték Ruanda ENSZ képviselőjének helyettesét, hogy mit gondol a washingtoni külügy bírálatáról. A válasz: Washington söprögessen a saját portája előtt, foglalkozzon az Al Kaidaval! És ne afrikai államfőket bíráljon azért, hogy ők hogyan küzdenek a saját terroristáik ellen!

Végül, hogy áll a nyomozás a Johannesburgban megfojtott ex kémfőnök ügyében? A családtagok gyanakodnak, mert nem mutatták meg nekik a képeket, melyeket a szálloda kamerái készítettek a gyilkosság körülményeiről. Dél-Afrikában a Sólymok /Hawks/ nevű különleges rendőri alakulat nyomoz az ügyben. Bár hírek terjedtek el arról, hogy néhány embert letartóztattak az ügyben Mozambikban, ezt később cáfolták. A sajtó szerint a dél-afrikai rendőrök egy titokzatos ruandai “üzletembert” keresnek, akivel utoljára látták az ex kémfőnököt, és aki azután eltűnt miután Kagame ruandai elnök halálos ellenségét megfojtva találták egy luxusszállodában, Johannesburgban Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez