Minden eladó, mindenki megvehető Kongóban?

Kongó, Brazzaville – Siralmas képet fest a kongói hivatalok korrupciójáról a megvesztegetések elleni küzdelem bizottsága. A testületet 2007-ben hívták éltre. A mostani vizsgálatot az adó és vám szerveknél, valamint a közbeszerzéseknél végezték.

 

 Minden szinten, szinte mindenki megvehető, megkenhető, erre a vaskos megállapításra jutott a 2010-es vizsgálatok eredményeként a kongói korrupció ellenes bizottság. A hivatalos jelentést a hétvégén hozták nyilvánosságra. A bizottság titkára az összefoglaló kapcsán elmondta, hogy nem találtak olyan igazgatási szintet, ahol ne lenne tetten érhető a megvesztegetés. A korrupció azonban túlmutat az állami intézmény rendszeren, egyebek mellett a társadalmi szervezetek, valamint az egyház sem kivétel, ha kenőpénzekről van szó. A jelentést megemlíti, hogy 2003 és 2007 között 82 milliárd közép-afrikai frank veszett el különböző zsebekben a közbeszerzéseknél.

A bizottság következtetése szerint a korrupció elleni küzdelem veszélyes, és egyelőre még kevés eredményt tud felmutatni, mindenesetre folytatni kell a tisztességtelen eljárások, hivatalnokok, és a megvesztegetők felkutatását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez