Elfoglalták Sibut a Seleka lázadók

A muszlim Seleka milícia harcosai elfoglalták Sibut, amely a fővárostól 180 km-re található. Diplomáciai források arról számoltak be, hogy a Seleka ismét erőre kapott az országban, miután átcsoportosították erőiket.

Hivatalos források szerint a Seleka csapatokat Mamadou Rakis vezeti, aki Michel Djotodia elnöksége idején a rendőrség főparancsnoka volt. Djotodia nemrég mondott le az elnöki posztról, miután nem tudta megfékezni a keresztény és muszlim milíciák közötti vérengzést. A volt elnök jelenleg száműzetésben tartózkodik. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet jelezte, hogy az eltelt napokban több összecsapásra is sor került a keresztény és muszlim fegyveresek között. A harcok miatt sokan elmenekültek lakóhelyükről. Diplomáciai források jelezték, hogy Sibutban nem állomásoztak békefenntartó erők, mert őket korábban kivonták a településről.

A fővárosban jelenleg nyugalom van – itt francia csapatok járőröznek. A francia egységek hangosbemondókon és a rádión keresztül figyelmeztették a lakosságot: nem engedélyezik a tömegmegmozdulásokat a városban, és ha kell, erőszakkal vetnek véget a gyülekezéseknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez