Durva telefonhívás – már Gomát fenyegeti az M23 Kongóban

Kongói Demokratikus Kőztársaság, Goma –  Észak-Kivu kormányzója a BBC-nek elmondta, hogy a lázadók nem képesek elfoglalni Gomát, amely a térség legnagyobb és legfontosabb városa. Julien Paluku kormányzó azt is elmondta, hogy a lázadók telefonon közölték vele, hogy hamarosan Gomában lesznek.

A kormányzó azt mondta, hogy legalább 150 lázadóval végeztek a kormányerők a legutóbbi összecsapásokban. Az M23 lázadó szervezet viszont cáfolta a hatalmas veszteségeket. A frontvonal jelenleg Kibumba falunál található, amely 30 km-re van Gomától. A harcok kiújulása miatt több ezer ember menekült el a térségből. Julien Paluku kormányzó a BBC-nek azt mondta, hogy az M23 lázadók szóvivője telefonon közölte vele, hogy az „éjszakát már Gomában töltik”. A kormányzó azonban a fenyegetés ellenére úgy látja, a kormányerők nem fogják engedni, hogy az M23 lázadó szervezet bevegye a várost. A BBC helyit tudósítója azt mondta, hogy a kormányerők tankokat és helikoptereket is bevettek a lázadókkal szemben. A kinshasai vezetés szóvivője Lambert Mende azt közölte, hogy a legutóbbi harcokban 51, ruandai egyenruhát viselő holttestet találtak a csatatéren.

Az ENSZ októberben azzal vádolta meg a szomszédos Ugandát és Ruandát, hogy fegyverekkel támogatják az M23 mozgalmat. A két ország visszautasította a vádakat. Uganda pedig november 13-án lezárta kongói határait. A ruandai vezetés felszólította a szembenálló feleket, hogy szüntessék be a harcokat.  Mindhiában

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez