Elevenen égettek meg két embert a Közép-afrikai Köztársaságban

Súlyos fegyveres összecsapások voltak Banguiban. Legalább hatan meghaltak és több százan elmenekültek, amikor a retteget „anti-Balaka” milícia támadásba lendült.

A harcok  a főváros egyik külső negyedében robbantak ki, nem messze Catherine Samba Panza elnök asszony rezidenciájától. A keresztény „anti-Balaka” milícia fegyveresei 22 házat rohantak le és fosztottak ki, majd felgyújtották az épületeket. A támadásban három civilt öltek meg,  kettőt elevenen égettek el. Joseph Tagbale, a kerület polgármestere azzal vádolta  az elnök asszony rezidenciáját védő ruandai békefenntartókat, hogy tétlenül nézték végig a  vérontást és nem avatkoztak közbe, hogy megóvják a civilek életét. Ezért több százan a közelben lévő St. Paul katolikus templomban kerestek menedéket. A MINUSCA békefenntartó misszió szóvivője  határozottan visszautasította a vádakat és kijelentette, hogy a ruandai kéksisakosok voltak azok, akik végül megfékezték az erőszakot és elüldözték a keresztény lázadókat a kerületből.

Az összecsapások másnap kiújultak. A harcok színhelye ezúttal a fővárost és a nemzetközi repülőteret összekötő főút volt, ahol a keresztény milicisták úttorlaszokat és barikádokat állítottak fel. A békefenntartóknak végül komoly harcok árán sikerült megtisztítani az útvonalat. A harcokban három lázadó meghalt és négy békefenntartó súlyosan megssebesült.

Samba Panza elnök asszony szerint  a keresztény milicisták a véres akciókkal megpróbálják aláásni az átmeneti kormány által meghirdetett békefolyamatot. A politikus azzal is megvádolta az anti-Balakát, hogy puccsot akart végrehajtani ellene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez