Készül az új líbiai alkotmány

Líbiában a törvényhozás elfogadta hétfőn az új alkotmány kidolgozásának menetrendjét, amelynek értelmében elsőként létrehoznák az alaptörvény szövegét előkészítő különleges bizottságot.

Az Általános Nemzeti Kongresszus (ÁNK), a parlament határozatának értelmében, ha a hatvantagú testület májusig nem jár sikerrel, előre hozott választásokat írnak ki az észak-afrikai országban. Ha viszont a bizottságnak sikerül előkészítenie az alkotmány szövegét, akkor az ÁNK legalább decemberig folytathatja munkáját a jelenlegi összetételben.

Megfigyelők szerint a menetrend elfogadásával arra akarják ösztönözni a politikusokat, hogy Líbia jövője és a stabilizáció időszakának lerövidítése érdekében mielőbb hidalják át az új alkotmánnyal kapcsolatos nézeteltéréseiket.

A 2012-ben megválasztott líbiai parlamentet számos alkalommal bírálták már amiatt, hogy képtelen jóváhagyni fontos dokumentumokat, és halogatja az új alkotmány megszövegezését.

Több mint két évvel Moammer Kadhafi diktatórikus rezsimjének megdöntése után Líbia továbbra is belpolitikai káoszban őrlődik: a mai napig igen gyenge a központi kormány hatalma, és az ország jelentős területeit a Kadhafi elleni 2011-es felkelés idején verbuválódott törzsi fegyveres csoportok uralják.

Ali Zeidán kormányfő a napokban rendelte el, hogy a hadsereg vezényeljen katonákat a szakadárok által ellenőrzött kelet-líbiai kikötők felé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez