Afrikai menekültek fulladtak a tengerbe

Tengerbe fulladt kilenc afrikai menekült Marokkó és a Spanyolországhoz tartozó Ceuta enklávé között, miközben egy körülbelül kétszáz fős csoport át akart jutni a szögesdrótokkal védett partszakaszra – közölte péntekre virradó éjjel a spanyol kormány ceutai képviselője.

Menekültek rendszeresen – évente több ezren – próbálnak meg átjutni Marokkóból a két spanyol enklávé – Ceuta és Melilla – valamelyikének területére, vagy a tengeren, ahol ezt szögesdrótkerítés akadályozza, vagy a szárazföldön, ahol pedig hármas kőkerítés védi a határt. Ezeknek a próbálkozásoknak majdnem minden héten van halálos áldozata.

A szóban forgó menekültek már korábban is megpróbáltak átúszni, Ceutára, de a spanyol rendőrök elriasztották őket ettől. A megfulladt nyolc férfi és egy nő holttestét a Marokkóhoz tartozó tengerrészen találták meg.

Hivatalos adatok szerint 2013 első felében mintegy háromezer illegális bevándorló jutott be Spanyolországba, ami az egy évvel korábbi azonos időszak adatának duplája. A legtöbben Ceutára vagy Melillára jutottak el. Az utóbbi időben többen próbálnak meg a szárazföldön átjutni az enklávékra, mert a tengeri ellenőrzést megerősítették a spanyol hatóságok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez