Szélsőségesek gyilkoltak Tunéziában

Legkevesebb négy halottja és négy sebesültje van egy tunéziai merényletnek, amelyet a biztonsági erők egyenruhájába öltözött iszlamista szélsőségesek követtek el – közölték vasárnap tuniszi belügyminisztériumi források.

A támadás az ország nyugati részén, az Algériával közös határvonal közelében történt a vasárnapra virradó éjjel. A jelentések szerint a Dzsendúba városa melletti autóúton fegyveresek rálőttek egy arra hajtó gépkocsira, megölve egy börtöntisztet és egy civilt, s megsebesítve két további embert. Amikor a nemzeti gárda egyik járőrkocsija erősítésként a helyszínre érkezett, a szélsőségesek újból tüzet nyitottak. Ebben a támadásban két biztonsági vesztette életét, és kettő megsebesült. A terroristáknak sikerült az áldozatoktól elrabolt fegyverekkel és egyik járművükkel elmenekülniük.

A TAP állami hírügynökségben közölt hírből nem derült ki, hogy a fegyveresek melyik szervezethez tartoznak. Tunéziában – amelyet az arab tavaszban érintett országok közül a nemzetközi közösség leginkább méltat a politikai reformfolyamatban elért vívmányai miatt – rendszeresek az összecsapások a biztonsági erők és az Anszár es-Saría nevű dzsihadista szervezet között. Az Anszár es-Saríát – amelynek vezetői az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Észak-Afrikában működő ágának (AQMI) tettek hűségfogadalmat – a hatóságok terroristacsoportnak nyilvánították és betiltották.

Az országban aktív iszlamista milíciák, amelyek vezetőit a forradalom előtti rezsim gyakran bebörtönözte, az országot irányító ügyvivő kormányt jelentős kihívások elé állítják. Február elején a biztonsági erők Tunisztól északra egy razziában megöltek hét szélsőségest, akiknél robbanószerkezettel felszerelt mellényeket és egyéb pokolgépeket találtak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez