Egy diák meghalt egy szudáni tüntetésen

Egy diák meghalt miután a szudáni rendőrség könnygázt vetett be egy tünteésen amit a Darfurban egyre növekvő erőszak ellen szerveztek.

Körülbelül kétszáz diák gyűlt össze Khartoumban,hogy demonstráljon a Darfúrban dúló erőszak ellen amiért ők a szudáni kormányt teszik felelőssé. Az elmúlt hetekben több tucat halottról érkezett jelentés a térségből, akik a lázadók és az Omar Bashir vezette kormány csapatai közt dúló harcokban vesztették életüket. A rendőrség szóvivője nem nyilatkozott arról, hogyan sérülhettek meg a diákok, ám szerinte mielőtt a hatóságok bevetettk volna a könnygázt, megpróbálták visszaszorítani a tüntetőket a biztonság kordonok mögé. A rendőrség továbbá arra is felszólította a diákokat, hogy kerüljék el, hogy lázadó csoportok képviselői vegyüljenek a tömegbe.

 

Szudán olajkitermelésvől származó bevételei jelentősen visszaesetek miután Dél-Szudán elszakadt és hozzá kerültek a legjövedelmezőbb olajmezők. Azóta Szudán az infláció emelkedésével is küzd. Az ebből származó gazdasági nehézségekre a kormány megszorító intézkedésekel reagált, növelve ezzel az országban tapasztalható feszültségeket. Darfúrban évtizedeken keresztül zajlott a polgárháború a körmány, a kormány által támogatott milicisták, és a helyi lakosság között. Az utóbbi években azonban, hála a nemzetközi nyomásnak, normalizálódni látszott a helyzet. A helyiek most attól tartanak, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt kiújuló erőszak ismét feléleszti a polgárháború lángját. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez