Franciák ölték meg Maliban a minden franciát halállal fenyegető dzsihadista szóvivőt

Francia erők végeztek a mali dzsihadisták szóvivőjével Észak-Maliban, aki egy éve, a francia hadművelet elindításakor terrorista merényletekkel fenyegetett meg “minden francia állampolgárt” – közölték pénteken az ENSZ és Mali tisztségviselői.

Umar Uld Hamaha, a Mozgalom a nyugat-afrikai egységért és a szent háborúért (MUJAO) nevű iszlamista szervezet szóvivője akkor vált az iszlamista felkelés legismertebb alakjává, amikor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és más szélsőséges csoportok 2012-ben uralmuk alá vonták a térséget. Hamaha gyakran közvetítette az iszlamista fenyegetéseket a nemzetközi sajtó munkatársainak.

Az ENSZ mali békefenntartó missziójának (MINUSMA) beszámolója alapján a férfit március 8-án ölték meg francia csapatok egy összecsapásban Timbuktutól kétszáz kilométerre északkeletre. Két másik dzsihadista szintén odaveszett a harcban. Hamaha halálhírét két mali biztonsági tiszt is megerősítette.

2013 januárjában, amikor a francia alakulatok megjelentek Észak-Mali területén, hogy megszabadítsák az iszlamistáktól, Hamaha az AP hírügynökségnek a következőket mondta: “Jól figyeljenek rám. Franciaország csakis a lehető legrosszabbat várhatja. Mostantól egyetlen francia sem érezheti magát biztonságban sehol a világon. Minden francia állampolgár célponttá vált”.

Amikor a dzsihadisták elfoglalták az ország északi részén fekvő Timbuktu, Kidal és Gao városát, Hamaha magyarázta el a sajtónak, miért romboltak le a világörökség részét képező sírokat és mauzóleumokat. A szélsőséges dzsihadista szavai szerint “isteni parancsra” cselekedtek, mert minden sírhely, amely magasabb 20 centinél, arra ösztökélheti az embereket, hogy Isten helyett a halottak felé forduljanak imájukkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez