Táborokba zárják a szomáliai menekülteket Kenyában

A terrorizmus veszélye miatt döntött így a kenyai kormány. Az Al Shabab iszlamista terrorszervezet több tucat merényletet hajtott végre Kenyában. A hétvégén egy keresztény templomban rendeztek vérfürdőt: 6 ember meghalt és sokan megsebesültek.

Több százezer, sőt talán több millió szomáliai menekültet érinthet a döntés, mely szerint nem választhatnak szabadon lakóhelyet, hanem a rendőrség által ellenőrzött táborokban kell élniük. A legnagyobb ilyen táborban máris több mint félmillióan élnek, és rém rosszak az életfeltételek. A nagyvárosokban bezárják a menekülteket fogadó irodákat, így mindenkinek a táborokba kell mennie! Ha nem így tesznek, akkor a rendőrség viszi őket oda!- fenyegette meg a szomáliai menekülteket a belügyminiszter.

Kenyában több millió szomáliai menekült él, van, aki már évek óta. Szomáliában ugyanis húsz éven keresztül tombolt a polgárháború, és ez alatt az idő alatt a kivándorlás legnépszerűbb célpontja Kenya volt. 2011-ben kenyai csapatok- az Afrikai Egységszervezet kérésére- bevonultak Szomáliába. Ott sikerült kiszorítani a városokból az Al Shabab iszlamista milíciát, mely az Al Kaida észak-kelet afrikai szárnyának tekinti magát. Bosszúból az Al Shabab terrorakciókat hajt végre Kenyában.

Tavaly az iszlamista milícia elfoglalta Afrika legnagyobb bevásárló központját Nairobiban. 67 ember halt meg a többnapos terrorakció következtében. A kenyai rendőrség szerint a szomáliai menekültek egy része támogatja az Al Shabab milíciát, mely ennek következtében úgy mozog, mint hal a vízben Kenyában. Ezért terelik most táborokba a menekülteket. A baj csak az, hogy Kenya is aláírta azt a nemzetközi szerződést, amely egy idő után szabad mozgást engedélyez az ország területén a menekülteknek. Több nemzetközi jogvédő szervezet máris tiltakozott amiatt, hogy Kenya kormánya elrendelte: a szomáliai menekültek menjenek táborokba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez