Ingyenes óvszerosztogatás az iskolákban

A dél-afrikai kormány HIV-és AIDS felvilágosítási kampányt indított a főiskolákon és egyetemeken, miután a legfrissebb felmérésekből kiderült, hogy a hallgatók körében egyre kevesebben használnak óvszert szeretkezés közben.

Aaron Motsoaledi egészügyi miniszter elmondta, hogy nem csak a fiatalok, de a felnőttek körében is jelentősen csökkent az óvszerhasználók száma. A miniszter azt mondta, hogy sokan azért nem védekeznek, mert „cikinek” tartják a kondomot. A kampány során az Egészségügyi Minisztérium és számos civil szervezet munkatársai előadásokat fognak tartani a hallgatók számára, hogy felhívják a figyelmet a nemi úton terjedő betegségekre és a védekezési eszközökre. Emellett ingyen osztogatnak majd színes és ízesített óvszereket is a diákoknak.

Dél-Afrikában a HIV-fertőzés járványszerűen terjed. Az 50 millió fős országban a legutóbbi felmérések szerint a 6,4 millió ember HIV-fertőzött. 2008 óta pedig 10,6%-ról, 12,2%-ra emelkedett a fertőzöttek aránya az országban. A felmérések azt is kimutatták, hogy a 15 és 24 évesek között csökkent leginkább az óvszer használata. 2008-ban a férfiak 85%, míg a nők 66%-a védekezett szex közben. A 2012-ben viszont ez az arány férfiak körében 67%-ra, míg a nők esetében 50%-ra csökkent.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez