Félmillió illegális bevándorló indulhat az olasz partok felé

Az olasz belügyminiszter szerint félmillió illegális bevándorló kész elindulni Észak-Afrika partjairól Olaszország irányába. Angelino Alfano hozzátette: az Észak-Afrika és Szicília közötti tengerszakaszon szolgáló olasz hadihajók az elmúlt 48 óra alatt 4000 illegális bevándorlónak segítettek partot érni.

Mintegy félmillió illegális bevándorló kész elindulni Észak-Afrika partjairól Itália irányába – figyelmeztetett Angelino Alfano olasz belügyminiszter az általa vezetett tárcánál a bevándorlók áradata miatt szerdán tartott válságtanácskozáson.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter a tanácskozást követően újságíróknak elmondta, hogy az Észak-Afrika és Szicília közötti tengerszakaszon szolgáló olasz hadihajók az elmúlt 48 óra alatt 4000 illegális bevándorlónak segítettek partot érni.

Az olasz hadihajók a tavaly októberben indult Mare Nostrum (Mi Tengerünk) katonai-humanitárius misszió keretében felügyelik a két kontinens közötti tengerszakaszt. Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy az olasz tengerészet alig bírja az illegális bevándorlók mentését, sokakat a közelben haladó kereskedelmi hajók vesznek a fedélzetükre.

Angelino Alfano elmondta, hogy az enyhe téli időjárásnak is köszönhetően év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorló kelt át az Észak-Afrika és Szicília közötti tengerszakaszon. Tavaly összesen mintegy 43 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába. A tömeges érkezést magyarázza az is, hogy április elejétől az illegális bevándorlás Olaszországban nem számít többé bűncselekménynek.

A belügyminiszter olasz titkosszolgálati forrásokra hivatkozva hangoztatta, hogy mintegy fél millió bevándorló kész elindulni Észak-Afrika partjairól Itália irányába. Hozzátette, hogy ezt a számot Cecilia Malström belügyi EU-biztos “sem tartja túlzásnak”. Angelino Alfano azonnali segítséget kért az EU-tól.

A szíriai, palesztin, eritreai, etióp, nigériai és szenegáli menekültekből álló tömeg az emberkereskedők líbiai és egyiptomi táboraiban vár indulásra. Alfano szerint az emberkereskedők hálózatát több mint 500 “állig felfegyverzett” félkatonai csoport alkotja, amelyeknek a líbiai és egyiptomi rendőrség és kikötőkapitányságok embereinek egy része is segít.

Az Északi Liga pártja szerdán az illegális bevándorlás azonnali leállítását követelte a római kormánytól. A párt szerint az olasz partokra érkező és itt táborokban elszállásolt illegális bevándorlók fejenként havonta 1300 euróba (több mint 400 ezer forintba) kerülnek az olasz adófizetőknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez