Bissau-Guineában a második forduló dönt

Az egykori pénzügyminiszter független jelölttel mérkőzik meg a bissau-guineai elnökválasztás második, május 18-án tartandó fordulójában – derült ki az első forduló szerdán ismertetett eredményeiből.

José Mário Vaz, a Guinea (Bissau) és a Zöld-foki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártjának (PAIGC) jelöltje a szavazatok 40,99 százalékát szerezte meg a választási bizottság által közölt adatok szerint.

Kihívója Nuno Gomes Nabiam független jelölt lesz, aki a voksok 25,14 százalékát gyűjtötte be. Nabiam, az ország polgári légiközlekedési vállalatának korábbi vezetője a balanta etnikai csoport képviselője, s úgy tűnik, hogy a hadsereg kiáll mellette.

Az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is tartottak, amelyen a kormányzó PAIGC 55 helyet szerzett a száztagú törvényhozásban. A rivális, a Párt a Társadalmi Megújulásért (PRS), az ország második legnagyobb politikai ereje 41 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Bissau-Guineában a lakosság 80 százaléka kesudió-termesztésből él. Ha a választások után stabilizálódna a belpolitikai helyzet, az elősegítené a külföldi befektetők becsalogatását, lehetővé válna a bauxit-, foszfát- és a tengerfenék alatti olaj- és gázlelőhelyek kiaknázása. Az Európai Unió által korábban nyújtott 110 millió eurós, később befagyasztott segélyeket is felszabadítanák.

Az új kormánynak felelősségre kell vonnia majd a hadseregnek azokat a magas rangú vezetőit, akik “nyakig” benne voltak a kábítószer-kereskedelemben. A kis nyugat-afrikai országba Dél-Amerikából érkezik a kábítószer, a hadsereg kereskedik vele. Az áru legnagyobb részét továbbszállítják Afrikába, illetve Európába. Ennek a tevékenységnek az egyik legfőbb koordinátora a hadsereg vezérkari főnöke, aki ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez