Temetésre mentek, hova lettek? -tucatnyi rendőrtiszt „tűnt el” egy hajóról Nigériában

Nigéria, Abudzsa – Egy nigériai mozgalom fegyveresei megtámadtak egy rendőrségi járőrhajót az olajban gazdag Niger Delta régióban. A hatóságok azt mondták, hogy az összecsapás után 12 rendőr eltűnt.

 

Kingsley Omire rendőrparancsnok azt mondta, hogy a rendőrségi hajón 50 rendőrtiszt volt, amikor a fegyveresek megtámadták őket. A rendőrök egy temetésre mentek, de hajójuk meghibásodott. A parancsnok elmondta, hogy a hajó így már könnyű célponttá vált, ezt használták ki a támadók, amikről még nem tudni, hogy kik voltak, melyik szervezethez tartoznak.

A Niger Delta legnagyobb lázadó mozgalma a MEND, amely egy hete e- mailben közölte, hogy újra akcióba lendül, mert a dél-afrikai hatóságok börtönbe zárták Henry Okahát, aki a MEND vezetőjének számít.  Kingsley Omire rendőrparancsnok viszont cáfolta, hogy a MEND lenne a támadás hátterében.   A dél-afrikai törvényszék 24 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Okahát, aki a 2010-es abudzsai robbantásos merénylet kitervelője volt. A terrorista akcióban legalább 10-en veszítették életüket.

Az olajlelőhelyeiről híres Niger Deltában az elmúlt évek viszonylagos nyugalomban teltek. 2009-ban a központi vezetés ugyanis amnesztiát kínált a térségben működő militáns lázadó mozgalmak tagjainak, ha leteszik a fegyvert. Az amnesztia mellett pénzt is kaptak a leszerelő lázadók. A MEND azóta nem igazán hajtott végre támadásokat a régióban és a mozgalom több vezetője és harcosa elfogadta az amnesztiát. A kiegyezésben egyébként nagy szerepet játszott Goodluck Jonathan elnök, aki szintén a régióból, ugyanabból a törzsből származik, mint a MEND lázadók.  Kingsley Omire rendőrparancsnok szerint a mostani támadást egy olyan szervezet hajthatta végre, amely nem kapott az amnesztiapénzből.     

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez