Kiket szállított a rejtélyes amerikai repülőgép Iránba?

Amerikai repülőgépek csak nagyon ritkán szállnak le Iránban, ezért is keltett olyan nagy feltűnést az az amerikai zászlóval díszített N604EP lajstromjelű magánrepülőgép a teheráni Mehrabad repülőtéren, amit a New York Times újságírója szúrt ki. Azóta folynak a találgatások, hogy vajon kit szállított a rejtélyes repülőgép. Az USA mélyen hallgat az ügyben, az irániak viszont most megtörték a csendet.

„A repülőgépet a ghánai elnöki hivatal bérelte, amely John Dramani Mahama elnök testvérét és magas rangú tisztviselőket szállította Iránba” – mondta Marzieh Afkham az iráni külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő asszony elmondta, hogy a ghánai delegáció egy két éve megkötött üzleti megállapodás miatt érkezett Teheránba. A szóvivő viszont hangsúlyozta, hogy amerikaiak nem érkeztek a küldöttséggel, amelynek tagjai főként ghánai bányászati szakemberek voltak. Az iráni külügy további részleteket nem volt hajlandó közölni a ghánai delegációról és a két ország közötti üzleti megállapodásról. A ghánai vezetés pedig nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A New York Times azóta kiderítette, hogy a repülőgép az amerikai Bank of Utah tulajdonában van, amely bérbe adta az Engineers and Planners bányászati cégnek, amelynek székhelye a ghánai fővárosban van bejegyezve. Az amerikai bank igazgatója NYT-nek azt mondta, hogy fogalma sincs arról, hogy a repülőgépük mit keres Iránban, ezért vizsgálatot rendelt el.

Ghána a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa. Gazdasági és politikai szempontból pedig az egyik legstabilabb Afrikában. A nyugat-afrikai ország ásványkincsekben rendkívül gazdag, néhány évvel ezelőtt uránt is találtak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez