Pólók háborúja Kongóban

Két ellenzéki fiatalt letartóztatott a rendőrség Kongóban, mert ezt a pólót viselték: Ne nyúlj az alkotmányhoz! Az elnök hívei viszont azt írták a pólójukra: Ne nyúlj az elnökhöz!

Denis Sassou-Nguesso már régen elnök Kongóban, de még szeretne sokáig az is maradni. Ám ezt az alkotmány nem teszi lehetővé. Nosza, hívei máris hozzáláttak az alkotmány reformjához, hogy Denis Sassou-Nguesso továbbra is Kongó elnöke maradhasson. Ezért viselik ifjú hívei azt a pólót, hogy Ne nyúlj az elnökhöz! A rendőrség vadászik az ellenzéki pólókra: ezért fogtak el két ifjú hazafit. Így nevezik, magukat az ellenzékiek Kongóban ahol arra emlékeztetik honfitársaikat, hogy Denis Sassou-Nguesso Afrika egyik legkorruptabb politikusa, aki ellen Franciaországban vizsgálat folyt, mert nem tudta igazolni azt, hogy nem állami pénzekből vásárolta luxus villáit és autóit. A vizsgálat elakadt, mert Denis Sassou-Nguesso Párizs hű szövetségese a terrorizmus elleni harcban. Ezenkívül a kongói államfő egyes francia politikusokat is pénzel- bár ezt a sajtóértesülést minden érintett fél tagadja…

De milyen címen csípi el a rendőrség az ellenzéki pólós fiatalokat? Brazzaville-ben a rendőrfőkapitány szóvivője nem volt könnyű helyzetben, amikor ezt kellett elmagyaráznia az újságíróknak. Miért bűntény az, ha valaki olyan pólót visel, hogy Ne nyúlj az alkotmányhoz! Ez még önmagában természetesen nem bűntény- ismerte el a rendőrség szóvivője. Ám a pólón nem csak ez volt! Halál arra, aki az alkotmányhoz akar nyúlni!- állítólag ez a fenyegetés is szerepelt a kérdéses pólókon, és a rendőrség szerint ez már indokolja a letartóztatást. Így aztán tovább folytatódik a pólók háborúja Kongóban, ahol az elnök szeretne örök időkre hazája államfője maradni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez