Véres harcok Közép-Afrikában, élve égettek el gyerekeket a lázadók

Több mint 100-an meghaltak a legutóbbi fegyveres összecsapásokban, a Közép-afrikai Köztársaságban – jelentette az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet. A harcok a csádi határ közelében található településeken robbantak ki a muszlim szeleka harcosai és a fulani törzs között.

Az Afrikai Unió békefenntartó missziója azt jelentette, hogy a harcok több napon át tartottak és a fegyveresek legalább 10 falut rohantak le a határ menti térségben. A legtöbb halálos áldozat Poulában volt, ahol legalább 55-en veszítették életüket. Markoundában 20 áldozatról számoltak be. A békefenntartó misszió jelezte, hogy Poula település környékén tovább 40 halottat találtak. Marakoundbában a Seleka harcosai házról-házra fésülték át a települést és indoklás nélkül kezdtek el gyilkolni. Több házat is felgyújtottak és gyakorlatilag senkinek sem kegyelmeztek. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a muszlim fegyveresek több tucat gyermeket élve égettek el.

Összecsapásokra került még sor a fővárostól 200 km-re található Mala régióban is, ahol legalább 30-an estek el a harcokban. Egy helyi lakos az AFP-nek azt mondta, hogy a Seleka harcosai rohanták le a térséget és követték el a gyilkosságokat. „Gyilkoltak, fosztogattak és asszonyainkat megerőszakolták” – mondta Eric Ketegaza, aki túlélte az eseményeket. A muszlim lázadók a helyi Katolikus Templomot is lerohanták.

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet jelezte, hogy a napról-napra egyre rosszabb a helyzet az országban és az erőszak miatt több helyen le kellett állítani eddigi tevékenységüket. Az OHN élesen bírálta az átmeneti kormányt is, amiért képtelen véget vetni az erőszaknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez