Elkezdődtek a dél-afrikai választások

Közvélemény-kutatások szerint ezúttal is a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) lesz a befutó.

Megkezdődtek a parlamenti választások szerdán a Dél-afrikai köztársaságban – az apartheidrendszer felszámolása óta ez az ötödik általános választás, és a közvélemény-kutatásokból arra lehet következtetni, hogy ezúttal is a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fog nyerni.

Huszonöt párt vesz részt a választásokon, jelöltjeikre 25 millió ember jogosult voksolni. A parlament 400 fős.

A felmérések szerint az ANC a voksok több mint 60 százalékára számíthat, jóllehet a korrupciós botrányok miatt valamelyest csökkent a támogatottsága.
A dél-afrikai alkotmány értelmében a törvényhozás néhány nappal a szerdai voksolás után választja meg az államfőt. A posztot minden bizonnyal ismét Jacob Zuma, az ANC vezetője, az ország jelenlegi elnöke fogja betölteni, noha közpénzekkel való visszaéléssel vádolják, ugyanis 4,6 milliárd forintnyi közpénzt költött birtoka biztonsági rendszerének fejlesztésére.

Bár a korrupciós botrányok megtépázták a 72 éves Zuma tekintélyét, ez nem rengette meg jelentősen a kormánypárt népszerűségét. A kormánypárt egyebek mellett azzal kampányolt, hogy az utóbbi húsz évben szegények millióit juttatták lakáshoz, sok helyen pedig bevezették a vizet és az áramot. Az ellenzék azonban túl lassúnak ítélte a fejlődést, és a szegények és gazdagok közötti óriási egyenlőtlenségre hívta fel a figyelmet.
Szakértők szerint ha az ANC megőrzi a 65 százalékos parlamenti többségét, az jórészt a vidéki zulu szavazóknak lesz köszönhető, a városlakók körében ugyanis csökkent a párt támogatottsága. A 48 milliós ország lakosságának 28 százaléka, köztük Zuma elnök is a zulu népcsoporthoz tartozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez