Terrorista vezért kaptak el a franciák Maliban

Helikopterek szálltak le hajnalban Kidal komiszárjának háza körül, melyet a francia csapatok egyből meg is rohamoztak. Elkapták “Mortalla”-t, aki Kidal komiszárja volt azokban az időkben, amikor a dzsihád harcosok irányították Mali északi részét.

Jelentős mennyiségű készpénzt, telefonokat, számítógépeket koboztak el a francia katonák a terrorista vezértől, aki szeretett a háttérben maradni. Üzletembernek adta ki magát, főként Algériával kereskedett a tuareg férfi, aki az Ansar Dine helyi főnöke volt. Az Ansar Dine volt az a tuareg szervezet, mely felvállalta a dzsihád harcosok fő követelését, a saria bevezetését Mali északi részén. A másik tuareg szervezet, az MNLA ettől elhatárolódott, és a háború után együttműködött a francia csapatokkal.

A tuaregek viszonya Mali központi kormányával most sem épp felhőtlen, ezt használta ki Kidal komiszárja. A franciák gyanúja szerint ő szervezte azt a bankbetörést, amely két szenegáli békefenntartó katona halálához vezetett még decemberben. Érdekes módon Kidal kommisszárja ezután is a helyén maradt, és nem menekült el, bár tudta, hogy a hatóságok keresik. A franciák most elfogták és Gao városába vitték, ott pedig átadták Mali rendőreinek. 2013-ban sikerült kiverniük a francia csapatoknak és afrikai szövetségeseiknek az iszlamista milíciákat Maliból, de az országban az óta sincs nyugalom. Nem rendeződött a tuareg kisebbség sorsa, pedig az ő lázadásuk tette lehetővé azt, hogy az iszlamista erők elfoglalják az ország északi részét. Továbbra sincs megbízható hadserege és rendőrsége Malinak, amely az IMF hitelekből él. Ezeket viszont felfüggesztették, mert Mali új államfője elnöki különgépet vásárolt ahelyett, hogy országa hadseregét vagy rendőrségét erősítette volna meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez